Op donderdag 12 en vrijdag 13 oktober organiseren wij, in het kader van de Week van de Starter, de Inspiratiedagen. Twee dagen boordevol activiteiten zoals lezingen, workshops, netwerken en meer. En dat allemaal gratis! Tijdens deze dagen staat de startende docent, schoolleider of bestuurder centraal. Een nieuwe rol vraagt immers om nieuwe kennis, vaardigheden en houding. Daar komen ook veel vragen en onzekerheden bij kijken. Niet alleen voor de starter zelf, maar ook voor de school is het daarom noodzakelijk een beginnende leraar, schoolleider of bestuurder goed toe te rusten en te begeleiden. Tijdens de Inspiratiedagen gaat het over de begeleiding zelf, maar ook over hoe je een goed inwerkprogramma kunt opzetten. Je kunt je voor één van de of beide dagen aanmelden. Bekijk hier het programma op donderdag.

De Inspiratiedagen maken deel uit van de Week van de Starter, bekijk hier het volledige programma van de week.
 

Programma vrijdag

Keynote: Van lijden naar leiden. Hoe om te gaan met tegenslagen?

Joseph Oubelkas werd in Marokko op 24-jarige leeftijd onterecht tot tien jaar celstraf veroordeeld. Wat doet dit met je als mens? En welke lessen kun jij als startend onderwijsprofessional meenemen? Joseph inspireert, ontroert en verbindt als energieke spreker. De ervaring van zijn onterechte gevangenschap deelt hij levendig, met passie, enthousiasme en zelfs humor. Hij neemt je mee in een rollercoaster waardoor je op het puntje van je stoel gaat zitten. Deze sessie raakt niet alleen het brein, maar vooral het hart. Het zal impact hebben waarbij je jouw eigen uitdagingen zult koppelen aan het verhaal van Joseph. Over moed tonen, keuzes maken, veerkracht, eigen verantwoordelijkheid nemen en persoonlijk leiderschap.

Die uitdagingen kunnen zijn:

  • Hoe motiveer ik mijzelf als ik in mijn school met tegenslagen te maken krijg?
  • Wat vraagt het om in mijn waarden te blijven geloven als die dagelijks worden bedreigd: ‘Wie ben ik en waar sta ik voor?’
  • Hoe geef ik de collega's aan wie ik leidinggeef een teamgevoel en inspireer ik anderen?

Uiteindelijk ga je vol gedachten, ideeën en vooral positieve energie verder.


Over de spreker

Joseph Oubelkas (Raamsdonksveer, 10 september 1980) is een Nederlandse auteur en spreker. Hij werd bekend door zijn boek 400 brieven van mijn moeder, dat gebaseerd is op zijn waargebeurde verhaal.Op 24-jarige leeftijd wordt hij onterecht veroordeeld voor drugssmokkel. Hij krijgt 10 jaar celstraf en belandt onschuldig in een gevangenis in Marokko. Na zijn vrijlating besluit hij de verhalen van zijn tijd in de Marokkaanse gevangenissen en de vele brieven van zijn moeder te verwoorden in een romanachtige setting. Oubelkas wordt naar aanleiding van zijn verhaal uitgenodigd voor diverse radio- en tv-programma's, kranten en tijdschriften.

Workshop: Weetnietkunde voor leiders

Wat heb je aan een leidinggevende die alles denkt te weten? Je wordt niet in een leidingevende positie benoemd omdat je het beter weet. Sterker nog: als je leiding geeft, kan je maar beter in staat zijn om momenten van niet weten te benutten, in plaats van ze uit de weg te gaan. Daarvoor is bewustzijn nodig van wat onzekerheid en ongemak met je doen. In deze workshop ga je dat ontdekken, inzien welke automatismen je inzet om onzekerheid te bestrijden en mogelijkheden zien om er ander mee om te gaan. Want 'weten' zou wel eens het einde van je creativiteit kunnen inluiden.


Over de spreker

Willem de Vos is theoloog, heeft gewerkt als leraar en als rector/ bestuurder in het voortgezet onderwijs en als senior-consultant in de publieke sector. Hij publiceerde over onderstromen in mens en organisatie, over leidinggeven zonder opsmuk en over Weetnietkunde. De Vos stelde 30 bundels op met korte verhalen met een moraal.

Workshop: Jobcrafting - Sleutelen aan je baan

Werk legt beslag op de meeste mensen, voor een groot deel van hun dag, gedurende het beste deel van hun leven. Als werk zo’n grote impact op je leven heeft, dan mag je er wat van verwachten. Dan mag je verwachten dat je Mooi Werk hebt. Hoe groter de investering, hoe meer je ook terug wilt hebben. Dat geldt voor kapitaalinvesteerders, maar net zo goed voor wie tijd, aandacht en talent investeert om een goede schoolleider te worden.

Mensen met precies dezelfde taakomschrijving kunnen heel verschillende banen hebben. Blijkbaar is er een regelruimte in een baan waardoor mensen het werk een beetje naar hun eigen hand kunnen zetten. Als je die regelruimte nou goed kunt benutten, dan kun je verder. Dat analyseren en experimenteren met taken noemen we job crafting, en in deze workshop gaan we daarmee oefenen. Dat helpt jezelf om naar je werk te kijken, maar het is ook een eenvoudige tool om anderen te helpen bij het verkennen van hun duurzame inzetbaarheid.


Over de spreker

Dr. Mark van Vuuren is onder andere universitair hoofddocent organisatiecommunicatie aan de Universiteit Twente. Hij schreef samen met Luc Dorenbosch boeken over job crafting: Mooi Werk (2011) en Mooier werk (2018). Daarnaast is hij partner bij WhereWeMeet, waar hij strategie-trajecten begeleidt en ook het wespennest van samenwerking met beide handen aanpakt.

Workshop: Timemanagement voor leidinggevenden in het onderwijs

Als teamleider ben je een spin in het onderwijsweb: je communiceert met leerlingen en ouders, leidt docententeams en in het MT bepaal je mede het schoolbeleid. Als je dit niet goed organiseert heb je overal te weinig tijd voor en dreigt een overvolle Inbox. Daardoor heb je achterstallig werk. En dat leidt tot (emotionele) uitputting, het gevoel dat je achter de feiten aanloopt. Je werkdruk neemt dan toe en je plezier in het werk neemt af. Als dit lang duurt, liggen ziekteverzuim of zelfs een burn-out op de loer.

In deze workshop geven we tips om werk te delegeren en leer je ook zaken los te laten zodat je als teamleider rolvast functioneert en meer plezier in je werk hebt. Ook gaan we in op het effectief afhandelen van e-mails zodat je dagelijks een lege inbox hebt. De thema’s die zoal aan bod kunnen komen (afhankelijk van de behoeften van de deelnemers) zijn:

  • Belangrijkste timemanagement principes
  • Inzicht in werkdruk en werkdrukbeleving, hoe ontstaat werkdruk?
  • Regie houden en grenzen stellen
  • Tijdbesparende principes
  • Juiste prioriteiten stellen
  • Werken met een lege Inbox / interactie tussen mail en agenda


Over de spreker

Carel de Vries heeft ruim 25 jaar ervaring in het onderwijs: van docent tot bestuurder. Tevens is hij interimmanager in het hogere segment en verzorgt hij met plezier trainingen Timemanagement en coachingstrajecten voor docenten, teamleiders en directies in de onderwijssector. Hij is schrijver van het boekje “Timemanagement in (bijna) 10 seconden”.

Workshop: Aan de slag met uitdagende situaties van de leidinggevende

In deze workshop nodigen we trainingsactrice Maureen Parinussa uit. Met haar gaan we aan de slag rondom uitdagende casuïstiek: Wat is je grootste uitdaging als leidinggevende? Welk gesprek is voor jou lastig om te voeren? Of waar ben je juist het meest benieuwd naar? In een veilige omgeving speel je met praktische situaties waar je als leidinggevende mee te maken hebt of gaat krijgen en waar je misschien tegenop ziet. Maureen gaat samen met jou op onderzoek uit naar welke kwaliteiten je kunt inzetten in bepaalde situaties en/of welke je nog kunt ontwikkelen. Dit doet zij op een integere en open manier met veel  inlevingsvermogen en een gezonde dosis humor.
 

Over de spreker

Maureen Parinussa is sinds 1991 werkzaam in het theater. Van 1993 t/m 1995 woonde ze in London en vanaf 1995 speelde ze in diverse voorstellingen door het hele land. O.a. bij Brisk, en Theatergroep Delta. Ook speelde zij in Goede Tijden Slechte Tijden en Onderweg naar Morgen. Als trainingsactrice zet zij zich in om gesprekspartners de mogelijkheid te geven te oefenen met het gedrag van een ander om zodoende inzicht te krijgen in het gedrag van zichzelf.

Workshop: Feedix - Feedback- en reflectietool in spelvorm

In deze workshop ga je aan de slag met FeeDialoog. Dit spel streeft er naar om gekregen feedback meer impact te laten hebben. Door de tijd te nemen het nader te bekijken, te reflecteren en op basis daarvan richting een concreet stappenplan te gaan, ben je klaar voor de vervolg stap; actie nemen o.b.v. de gekregen feedback. Van feedback ontvanger naar feedback gebruiker. Het FeeDialoog faciliteert met structuur en vragen een dieper verwerking van ontvangen feedback waardoor de feedback meer impact kan hebben. Toepasbaar voor schoolopleiders, schoolleiders, docenten en iedereen die in dialoog wil over persoonlijke ontwikkeling.

 

 

Over de sprekers

Céline Lecluse en Noëlle Khalil zochten naar een manier om feedback en reflectie meer betekenis te geven in het leerproces van hun studenten. Inmiddels is hun feedbackspel in steeds meer scholen te vinden: zowel in het klaslokaal als bij de ontwikkeling voor (leidinggevende) teams.

Workshop: Leiderchap in luisteren

In deze workshop nodigen we de trainers Victor Pierau en Marije Schoeber uit. Met hen gaan we aan de slag rondom het thema “Leiderschap in luisteren”: Wat is je grootste uitdaging in luisteren? Op welke manier zou luisteren een bijdrage kunnen leveren aan een goede start? Waar ben je juist het meest benieuwd naar rond het thema luisteren? Met oefeningen ontdek je meer over luisteren naar jezelf, de ander en het grotere geheel. Je zult merken dat, hoe meer je je bewust bent hoe je zelf luistert, hoe meer ruimte je ervaart om precies dat te doen wat nodig is voor de ander en het grotere geheel!

 

Over de trainers

Marije en Victor zijn eigenaar van het trainersbureau Connessence. Zij werken onder andere met hun programma “Leiderschap in Luisteren” samen met de Erasmus Universiteit en hebben exclusieve trainingen ontwikkeld op het gebied van luisteren. Marije is van oorsprong docent. Ze was werkzaam op de universiteit en het HBO op het gebied van communicatie (4 jaar), en als docent Wiskunde op het VO (15 jaar). Op het VO heeft ze daarnaast in 10 jaar tijd een “leadershipleerlijn” opgezet, wat gaat over persoonlijk leiderschap voor zowel schoolleiders als leerlingen. Zij is 4 jaar als trainer werkzaam.

 

Victor is van oorsprong econoom, en was lange tijd werkzaam in het bedrijfsleven als auditor. Later is hij via de opleiding psychotherapie zich gaan richten op het trainerschap, waar hij al meer dan 10 jaar werkzaam in is. Hij heeft het boek “Leiderschap in Luisteren” geschreven.