De complexiteit van het beroep van schoolleider neemt toe. Er liggen nieuwe opdrachten voor leidinggevenden op het gebied van bijvoorbeeld onderwijsinhoud, samenwerking, innovatie en flexibilisering. Hoe geeft u als schoolleider op een strategische manier leiding aan deze vraagstukken? En hoe houdt u oog voor uw persoonlijke waarden binnen uw leidinggevende functie? In dit nieuwe intervisietraject verkent u deze vragen samen met collega-schoolleiders, door een combinatie van inhoudelijke workshops en intervisiesessies.
 

Voor wie?  

Dit intervisietraject is bedoeld voor eindverantwoordelijk schoolleiders met minimaal 2 jaar ervaring in die functie. Voorafgaand aan het traject wordt een intakegesprek met de deelnemers gevoerd.
 

Wat levert deelname op?  

Na het doorlopen van dit traject:   

 • heeft u strategisch en persoonlijk leiderschap verkend vanuit verschillende invalshoeken;
 • heeft u meer zicht op wat u op dit moment belangrijk vindt in uw rol als schoolleider;
 • heeft u inzicht in de flexibiliteit en wendbaarheid van uw organisatie en hoe u daar mee om wilt gaan;
 • heeft u inzicht in wat de actualiteit van u vraagt als leidinggevende;
 • heeft u door middel van de intervisiesessies nieuwe inzichten opgedaan over uw eigen organisatie en de manier waarop u aan nieuwe vraagstukken strategisch leiding wilt geven.

   

Programma op hoofdlijnen  

Dit intervisietraject bestaat uit vier bijeenkomsten, waarbij de ochtenden telkens in het teken staan van inhoudelijke input. Tijdens lezingen en workshops, die bestaan uit wetenschappelijke kennis en praktijkervaringen, besteden we aandacht aan de volgende vier thema’s:  

 • Strategisch inzicht: Hoe bepaalt u de koers voor en positie van uw organisatie? En hoe kunt u krachtig samenwerken in de regio?  
 • Leiderschap in de school: Hoe creëert u een cultuur binnen uw organisatie waarin leiderschap iets van iedereen is? En hoe kan gespreid leiderschap dit (verder) versterken?  
 • Leiding geven aan mensen: Hoe kunt u als leidinggevende collega’s sterken en stimuleren in tijden van verandering? En hoe houdt u als schoolleider oog voor de groepsdynamiek?  
 • Persoonlijk leiderschap: Welke waarden zijn voor u als persoon belangrijk? En hoe zorgt u ervoor dat u ook bij twijfel waardevolle keuzes kunt maken?  

Naast de inhoudelijke workshops reiken we u verschillende relevante bronnen aan, bijvoorbeeld in de vorm van literatuur, podcasts en video’s. 

De middagen van dit traject staan in het teken van begeleide intervisie. Tijdens de intervisiesessies borduren we voort op de kennis die u in de ochtend heeft opgedaan. Door middel van intervisie reflecteert u op uw eigen functioneren en doet u nieuwe inzichten op. Het is de bedoeling dat u op deze manier aan de slag gaat met uw eigen leervraag. Uit onderzoek blijkt dat intervisie verschillende positieve effecten heeft op de deelnemers, zoals: meer zelfvertrouwen en zelfbewustzijn, meer tevredenheid over hun werk, meer stressbestendigheid, meer vakinhoudelijke kennis en meer professionele competenties. Juist na een periode waarin veel scholen een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt, kan intervisie van grote waarde zijn. Door samen met collega’s te reflecteren op de veranderingen, komt u tot nieuwe inzichten en perspectieven.   
 

Corona-maatregelen   

Uiteraard houden we tijdens dit traject rekening met anderhalve meter afstand en overige corona-maatregelen conform de RIVM-richtlijnen. Mocht dit traject onverhoopt niet door kunnen gaan op locatie, bieden we een online programma aan. Deelnemers worden hier uiteraard tijdig van op de hoogte gebracht. 

Praktische informatie

Data


 
Startbijeenkomst: 12 februari 2021 (10.00 - 16.30 uur)
Intervisiebijeenkomst: 19 maart 2021 (10.00 - 16.30 uur)
Intervisiebijeenkomst: 23 april 2021 (10.00 - 16.30 uur)
Slotbijeenkomst: 18 juni 2021 (10.00 - 16.30 uur)  
Locatie Conferentiecentrum Kaap Doorn, Doorn
Kosten Deelname aan het traject bedraagt €400,00 (excl. BTW)
Inschrijven: Meld u aan via dit formulier
Meer informatie: 
Wilt u meer weten over het intervisietraject Strategisch en persoonlijk leiderschap? Of bent u benieuwd of dit traject iets voor u is? Neem dan contact op door te mailen naar info@vo-academie.nl o.v.v. Strategisch en persoonlijk leiderschap.