Bent u werkzaam binnen het voortgezet onderwijs en heeft u leidinggevende ambities? Door deelname aan het leertraject Oriëntatie op leiderschap krijgt u inzicht in uw eigen leiderschapskwaliteiten, doet u ervaring op met leidinggeven en kunt u vervolgens een weloverwogen keuze maken voor een volgende loopbaanstap. 
 

Doel

Bent u benieuwd of een leidinggevende functie iets voor u is? In dit oriëntatietraject maakt u kennis met leidinggeven binnen het voortgezet onderwijs. Door meer inzicht in uw eigen kwaliteiten en door zelf ervaring op te doen met leidinggeven, kunt u een weloverwogen keuze maken voor een volgende loopbaanstap. 
 

Voor wie?

Het leertraject Oriëntatie op leiderschap is ontwikkeld voor ambitieuze docenten en werknemers in het voortgezet onderwijs die de mogelijkheden willen verkennen voor een leiderschapsrol. Tijdens het leertraject is het van belang dat uw leidinggevende helpt in het proces van reflecteren en keuzes maken en een context creëert waarin u kunt leren en experimenteren. Om die reden is het van belang dat uw leidinggevende tijdens de eerste bijeenkomst ook aanwezig is, onder andere om een workshop loopbaancoaching bij te wonen.  
 

Wat levert het op?

Na het doorlopen van dit traject:  

  • heeft u meer inzicht gekregen op het beroep van schoolleider in het middenmanagement;
  • heeft u zicht op uw eigen drijfveren en ambities wat betreft leiderschap;
  • heeft u ontdekt of leidinggeven bij u past en waar uw (leiderschaps-)kwaliteiten liggen;
  • bent u in staat een bewuste keuze te maken voor een volgende loopbaanstap. 

     

Ervaring van een deelnemer 

Een oud-deelnemer over het traject: “Ik heb meer inzicht gekregen in het algehele takenpakket van een teamleider. Daarnaast heb ik ook ontdekt welke ‘moeilijke’ kant het teamleiderschap met zich mee kan brengen.”
 

Programma op hoofdlijnen

De vraag naar schoolleiders in het middenmanagement blijft door uitstroom de komende jaren naar verwachting groot. Met het traject ‘Oriëntatie op leiderschap' wil de VO-academie de mobiliteit van docenten en medewerkers stimuleren, door in te zetten op de ontwikkeling van leiderschap. 

Het programma neemt de uitgangspunten van loopbaanleren als leidraad: een proces van voortdurend actief en bewust werken aan een zelfbeeld en zelfontwikkeling om ‘klaar’ te zijn op het moment van loopbaankeuzes. Het programma is zo ingericht dat het leren plaatsvindt tijdens de bijeenkomsten, binnen de context van de school en ook online. U werkt gedurende het traject in koppels samen, waarbij u de ander (ook online) volgt en samen werkt aan een eindopdracht. Dit leertraject wordt begeleid door een deskundige trainer met ruime ervaring in het onderwijsveld en in het begeleiden van medewerkers, docenten en leidinggevenden. 

Praktische informatie

Data en tijden:

 
Startbijeenkomst: 21 september 2020 (16.00 - 20.00 uur) 
Bijeenkomst 2: 19 november 2020 (16.00 - 20.00 uur) 
Slotbijeenkomst: 28 januari 2021 (16.00 - 20.00 uur)
Locatie: Leerhotel Het Klooster, Amersfoort
Kosten: 400 euro (excl. btw)
Meer informatie:

 
Voor overige vragen over dit leertraject kunt u contact opnemen via info@vo-academie.nl o.v.v. Oriëntatie op leiderschap.
Inschrijven:
 
Meld u aan via dit formulier.
Voor dit leertraject zijn maximaal 20 plekken beschikbaar. Uiterlijk een week voorafgaand aan het traject vult de deelnemer een online vragenlijst in. Bij eventuele vragen wordt contact opgenomen door de begeleider van de bijeenkomsten.