Hoe kunt u er als schoolleider voor zorgen dat duurzame initiatieven voortgang vinden in de school en breed gedragen worden? De whole-school approach is een werkwijze om duurzame ontwikkelingen schoolbreed en in samenhang op te pakken. In deze masterclass laat Anne Remmerswaal (adviseur bij SME) u zien wat deze werkwijze inhoudt en hoe u er zelf mee aan de slag kunt. Ook zal een collega-schoolleider die de implementatie van een whole-school approach overziet zijn ervaringen delen. 
 

Over de masterclass  

In het onderwijs wordt nu veelal fragmentarisch aandacht besteed aan duurzaamheid. Losse lesprogramma’s over bijvoorbeeld afval,  mobiliteit, water, voedsel, energie, klimaat hebben geenkader in het onderwijs. Na een vliegende start met mooie projecten en activiteiten, stagneren veel scholen in hun voortgang omtrent het verduurzamen van de school. Schoolbeleid, leiderschap en het gezamenlijk innoveren en leren binnen de schoolorganisatie zijn nodig om stagnerende voortgang te voorkomen. Juist daarom is het zo belangrijk om werk te maken van een schoolbrede, samenhangende aanpak van duurzame ontwikkeling. De ‘whole-school approach’ voor duurzaamheid is een integrale aanpak om duurzame ontwikkeling te integreren in de school: in de visie, het curriculum en de didactiek, de bedrijfsvoering, de professionalisering van al het personeel en dit in samenwerking met de omgeving van de school. Het is het verbinden van deze domeinen die een whole-school approach tot een krachtige aanpak maakt. Een werkwijze die samen met het hele team, de leerlingen en actoren uit de omgeving van de school mee aan de slag kunt. 

Als schoolleider speelt u een belangrijke rol in deze veranderprocessen. U bent regievoerder, kartrekker, inspirator of facilitator en degene die de dagelijkse vertaling maakt van beleid naar de klas. U bent dus onmisbaar als het gaat om innovatie en ontwikkeling in de school. Toch blijkt de dagelijkse realiteit vaak weerbarstig en blijven mooie en goede plannen soms op de plank liggen. Het resultaat is dat de beoogde verandering maar beperkt op gang komt of dat medewerkers zich door het management niet voldoende ondersteund voelen bij hun inspanningen. 

In deze masterclass laten we zien wat een schoolleider kan doen om een whole-school approach voor duurzame ontwikkeling in gang te zetten en te laten slagen in de schoolpraktijk. De masterclass wordt verzorgd door Anne Remmerswaal, in samenwerking met een schoolleider die de onderwijspraktijk van binnenuit kent en overziet wat de implementatie van een whole-school approach inhoudt. 

Praktische informatie

Datum en tijd:

 
Donderdag 29 oktober van 15:00 tot 18:00 uur met aansluitend diner-buffet. 
Inloop vanaf 14:30 uur.
Locatie: Omgeving Utrecht/Amersfoort
Kosten: 75 euro (excl. btw)
Inschrijven: Meld u aan via dit formulier