Embodied Learning: Ervaringsgericht leren over Leiderschap

Vraagt u zich weleens af wat u beweegt? Waar uw werk naartoe beweegt?  Hoe u als leider anderen inspireert tot meer beweging? Zinvolle beweging ontstaat niet door erover na te denken en zeker niet door nog harder te gaan werken. Er is iets anders nodig: een andere houding, een nieuwe basismentaliteit. Werken vanuit meer ontspanning en frisse waarneming, dieper luisterend naar ontwikkelingen die zich aandienen. De sleutel tot die houding is te vinden in werken met lichaamsbewustzijn.

In deze klassikale masterclass is gericht op schoolleiders en bestuurders die willen ontdekken hoe nieuwe, lichaamsgerichte manieren van leren toegepast kunnen worden op hun dagelijkse werkzaamheden.

  • Kijkt u ernaar uit om te werken vanuit meer rust en evenwicht?
  • Heeft u belangstelling voor een ervaringsgerichte masterclass, waarin u aan de slag gaat met een vraagstuk uit uw eigen werkpraktijk?
  • Staat u ervoor open om samen met andere pioniers ervaringen uit te wisselen?

Programma

De meeste leiders en bestuurders zijn goed thuis in het werken met het hoofd en minder gewend om te werken vanuit de rest van het lichaam. Tijdens de masterclass Embodied Learning houden we ons bezig met lichaamsgericht leren. Het lichaam geeft namelijk toegang tot inzichten en talenten waar u via denken of praten niet vanzelf toegang toe hebt. Embodied Learning helpt om die intelligentie bewust in te zetten.

Deze masterclass heeft het karakter van een gezamenlijk onderzoek. We werken met eenvoudige bewegingen zoals lopen, staan en draaien. Individueel, in kleine groepen en in de groep als geheel. We doen oefeningen en in de nabespreking oogsten we de verschillende leerervaringen.

Bent u benieuwd naar Paula Kolthoff? Bekijk hier de promovideo die we met haar opnamen.

Achtergrond van de masterclass

De werkvormen zijn onder meer gebaseerd op Social Presencing Theatre (SPT). Deze methode is nog nieuw in Nederland. Het zijn een aantal bewegingsoefeningen die ontwikkeld zijn door de choreograaf Arawana Hayashi. Zij werkt samen met Otto Scharmer en zijn team aan TheoryU. Otto Scharmer is een pionier op het gebied van persoonlijk leiderschap en organisatieverandering, die wereldwijd opgang maakt met zijn vernieuwende leermethoden. TheoryU is een model voor duurzame verandering, zowel in persoonlijke ontwikkeling als binnen organisaties.
 

Paula

Trainer

Drs. Paula Kolthoff is sinds 30 jaar werkzaam als trainer, coach en organisatieadviseur. Zij heeft zich gespecialiseerd in ervaringsgericht leren over leiderschap, op basis van lichaamsbewustzijn. Ze ontwerpt leiderschapstrajecten en coacht leidinggevenden. Voor bestuurders, leidinggevenden, trainers en coaches heeft zij de leergang Embodied Learning ontwikkeld over de versterking van persoonlijk leiderschap door middel van lichaamsbewustzijn.

In haar werk komen een aantal stromingen samen: Social Presencing Theatre, Opstellingenwerk, Appreciative Inquiry, NLP, CSR-coaching en mindfulness.

Haar werk is geïnspireerd door TheoryU van Otto Scharmer en Reinventing Organizations van Frederic Laloux. Zowel Scharmer als Laloux zijn pioniers op het gebied van vernieuwend leiderschap en duurzame verandering.

Meer informatie over Embodied Learning vindt u op de website www.embodiedlearning.nl

Datum en tijd

31 oktober 2018
Tijd:  start 15:00 tot 17:30 uur (inloop vanaf 14:30 uur)

Locatie

Spoorwegmuseum Utrecht

Voor wie?

Eindverantwoordelijke schoolleiders en bestuurders in het vo.

Kosten

Deelname aan deze masterclass bedraagt €75,-