Dagelijks landt er een ongelofelijke hoeveelheid informatie in de mailbox van de teamleider, met daarbij het verzoek: ‘Graag even bespreken met je medewerkers’. Leraren, leerlingen en directies doen steeds verzoeken of hebben vragen. Maar wanneer heb je met ziekmeldingen, vacatures en gedeeltelijke aanwezigheid en met alle overvolle agenda’s, tijd om hieraan te voldoen? 

Goede communicatie blijkt telkens weer een uitdaging en is niet vanzelfsprekend. Toch is de communicatieve rol van teamleiders onmiskenbaar en van groot belang voor bijvoorbeeld duiding van belangrijke thema’s, binding met elkaar en motivatie voor het werk. Je bent als teamleider een belangrijk aanspreekpunt voor collega's, leerlingen, ouders en vervult een voorbeeldrol voor leraren. Ben je je van deze rol bewust en hoe geef je die rol dagelijks vorm? Op donderdag 8 juni organiseert Voortgezet Leren samen met de VO-Academie een masterclass waarin je met Erik Reijnders, een expert op gebied van leiderschapscommunicatie, hiermee aan de slag gaat.
 

Over de Masterclass 

Uit onderzoek blijkt dat teamleiders vooral worstelen met acht communicatievraagstukken. Enkele ervan zijn: Hoe communiceer ik met mijn team over beleid als ik er zelf niet achter sta? Hoe ga ik om met onrust in mijn team? Hoe ga ik om met vragen waarop ik telkens weer geen antwoord heb? Tijdens de masterclass gaan we interactief in groepen aan de slag met deze en andere vragen. Maar eerst verkennen we de communicatieve kanten van je rol. Vanzelfsprekendheden zoals ‘Ik heb het mijn team verteld, dus nu weten ze het!, worden ter discussie gesteld en de top-down informatiecascade wordt ontmaskerd. We staan stil bij hoe betekenissen tot stand komen in een voortdurend veranderende schoolomgeving vol onzekerheden. 
 

Wat levert deelname op?   

Je verlaat de masterclass leiderschapscommunicatie:   

  • Met inspirerende inzichten over betekenisgeving en communicatie,   
  • Met praktische tools en tips voor effectievere communicatie met je team 
  • Met inzicht in de ervaringen van collega’s uit het werkveld.  

Je leert meer over de waarde van communicatie in ‘de wandelgang’ en krijgt diverse ideeën aangereikt om ook (team)overleggen eens anders aan te pakken. Daarnaast is een masterclass ook de ideale gelegenheid om collega’s uit het onderwijsveld te ontmoeten en je netwerk uit te breiden!  
 

Voor wie?  

De masterclass is bedoeld voor teamleiders en afdelingsleiders uit het vo. Aan deze masterclass kunnen maximaal 30 personen deelnemen.
 

Over de spreker  

Erik Reijnders wordt gezien als dé expert op het gebied van leiderschapscommunicatie in Nederland en Vlaanderen. Hij werkt al ruim 22 jaar als zelfstandige en geeft vooral masterclasses, trainingen en workshops voor teamleiders in uiteenlopende organisaties. Van zijn hand verschenen diverse boeken over interne- en leiderschapscommunicatie, waarvan sommige in het HBO worden voorgeschreven. Over leiderschapscommunicatie schreef hij in 2019 ’Maak van de lijn een punt’, een boek geschreven voor teamleiders, dat deelnemers tegen korting na afloop van de Masterclass bij hem kunnen aanschaffen.