Van 10 tot en met 14 oktober 2022 vindt voor de tweede keer de Week van de Starter plaats. De VO-raad organiseert in die week verschillende bijeenkomsten rond het inwerken en begeleiden van startende leraren, schoolleiders en bestuurders. Dit jaar wordt, in samenwerking met de PO-raad, ook een startdag voor nieuwe bestuurssecretarissen in het PO en VO georganiseerd om ze te faciliteren in hun nieuwe rol.

Voor wie?  

De startdag is ontwikkeld om startende bestuurssecretarissen (soms ook wel secretaris of ambtelijk secretaris van het CvB genoemd) met beperkte ervaring in het PO of VO te faciliteren in hun nieuwe rol. We nodigen u van harte uit om hieraan deel te nemen als u zich herkent in onderstaande beschrijving. U bent: 

  • Een bestuurssecretaris met ervaring als secretaris in een andere sector en maximaal twee jaar ervaring in het PO en/of VO 
  • Een bestuurssecretaris met maximaal twee jaar ervaring in de rol van secretaris (eventueel al langer werkzaam in het onderwijs)

In het programma wordt rekening gehouden met bovenstaande twee doelgroepen. Deelnemers met meer dan twee jaar ervaring en die zichzelf als startende bestuurssecretaris beschouwen, zijn van harte welkom om deel te nemen.
 

Wat levert deelname op?  

Na deelname heeft u:     

  • Zicht op het beroep van bestuurssecretaris. In het bijzonder leert u meer over de rol en hoe u zich kunt positioneren als bestuurssecretaris, mede in relatie tot de verschillende gremia.  
  • Inzicht in vraagstukken waar bestuurssecretarissen mee te maken krijgen; 
  • Kennisgemaakt met de PO- en/of VO-sector en de sectorraad waar uw bestuur lid van is; 
  • Ervaringen uitgewisseld met andere startende bestuurssecretarissen en ervaren bestuurssecretarissen die een onderdeel van het programma verzorgen. 

Na deze startdag kunt u zich, indien dat nog niet het geval is, aanmelden voor de Kennisgroep bestuurssecretarissen van de PO-Raad of het netwerk bestuurssecretarissen van de VO-raad.
 

Programma op hoofdlijnen 

Wij starten met een interactieve kennismaking over de rol van bestuurssecretaris. Ook ontmoet u dan meteen een aantal ervaren bestuurssecretarissen die een rol hebben in het programma. Vervolgens verzorgt Henk den Uijl een lezing en workshop over de positionering van bestuurssecretarissen (bijvoorbeeld in verhouding tot de raad van toezicht en het college van bestuur), alsmede de verschillende rollen die u als bestuurssecretaris kunt nemen in uw organisatie. Oftewel, hoe wendt u uw invloed effectief aan, passend bij uw eigen rol, functie en persoonlijkheid? 

In de middag starten we met een interactieve kennismaking met de onderwijssectoren en de sectorraden. Vervolgens kunt u deelnemen aan een workshop naar keuze die wordt verzorgd door een ervaren bestuurssecretaris. De thema’s van de workshops worden mede bepaald door uw input en wensen. We sluiten de dag af met een gezellige borrel.
 

Praktische informatie

Data:

14 oktober van 9.00 tot 17.00 uur

Locatie: 

De Utrechtse Stadsvrijheid (Sophialaan 1, Utrecht) 

Kosten: 

€ 200 euro excl. btw.

Inschrijven:  Meld u hier aan.

Vragen? 

Voor meer informatie neem contact op met Marleen van Kalden (PO) en Tammy van Son (VO) via info@vo-academie.nl.