De komende jaren krijgen de nieuwe kerndoelen en examenprogramma’s een plek in de onderwijsprogramma’s op de scholen. Dit vraagt van vaksecties dat zij zicht krijgen op de geactualiseerde doelen en bepalen wat dit betekent voor hun eigen programma. Daarin zijn keuzes te maken en accenten te leggen. Hoe kun je als deel- of eindverantwoordelijk schoolleider leiding en sturing geven aan dit proces? En hoe zorg je voor een gezamenlijke aanpak die past bij jouw school? Dat is waar deze masterclass over gaat.
Over de masterclass
Tijdens deze masterclass word je geïnformeerd over de lopende actualisatie van kerndoelen en examenprogramma’s en verkennen we hoe je daarmee een start kunt maken.
Wanneer je als school de ruimte in het curriculum wil benutten, dan vraagt dit om keuzes en afwegingen in de vaksecties en in teams. Hoe voer je dergelijke gesprekken? We gaan hands-on aan de slag met een dergelijk curriculumgesprek en verkennen mogelijkheden om ook op je eigen school gesprekken over curriculum te voeren of te faciliteren.
Daarnaast is curriculumontwikkeling op school altijd ingebed in schoolontwikkeling. Curriculumontwikkeling is geen eiland. We kijken ook naar het bredere plaatje: hoe hangt curriculumontwikkeling samen met professionalisering van leraren en organisatieontwikkeling? Het gesprek gaat nooit alleen over het wat, maar tegelijkertijd over hoe en wie. Als schoolleider ben je voortdurend aan het schakelen tussen deze domeinen. De masterclass biedt handvatten om hier op je eigen school mee aan de slag te gaan.
Wat levert deelname op?
- Inzicht in de landelijke actualisatie van kerndoelen en examenprogramma’s op hoofdlijnen;
- Handvatten en uitgewerkte ondersteuning om in teams en vaksecties het gesprek over het curriculum te voeren;
- Inzicht in onderliggende theorie over curriculumprocessen;
- Denkgereedschap voor het denken over curriculumontwikkeling op school;
- Scherper beeld: wat betekent leidinggeven aan curriculum(ontwikkeling)?
Voor wie?
De masterclass is bedoeld voor eindverantwoordelijk schoolleiders en middenmanagers uit het vo die met curriculum aan de slag zijn of willen starten. Dit kan gaan om het werken met nieuwe kerndoelen en examenprogramma’s of vanuit eigen curriculumambities. Gezien de werkvormen en beoogde interactie kunnen maximaal 30 personen deelnemen. Deelname geschiedt op basis van volgorde van ontvangst van het inschrijvingsformulier, dus wees er op tijd bij!
Over de sprekers
Geesje van Slochteren is projectleider van het project Curriculumontwikkeling op school bij SLO. Daarvoor was ze lange tijd werkzaam als onderwijsadviseur in het voortgezet onderwijs. Rode draden in haar werkzaamheden zijn integrale schoolontwikkeling en kennisdeling met op het gebied van curriculum. Zij begeleidt o.a. een leernetwerk voor schoolleiders en teacher leaders en is als secretaris betrokken bij het Platform Profielonderwijs.
Talita Groenendijk is onderzoeker bij SLO op het thema Curriculumontwikkeling op school. Ze was betrokken bij diverse leernetwerken rondom curriculum- ontwikkeling op school en recent gestart bij het RCCS (Research Centre for Curriculum Studies). Talita heeft een achtergrond als docent beeldende vakken en onderzoeker. Ze deed o.a. onderzoek naar de kunstvakken, samenhangend onderwijs kunst-bèta en samenhangend onderwijs over schrijven in de mens- en maatschappijvakken.
Praktische informatie
- Datum: Donderdag 13 november 2025
- Tijd: 15.00u - 18.00u (14.30u inloop), 18.00u - 19.00u dinerbuffet
- Locatie: Social Impact Factory Aan de Gracht, Utrecht
- Prijs: €100,- (incl. dinerbuffet)
- Inschrijven: Meld je aan via deze link.
- Meer informatie: Heb je vragen? Neem dan contact op via info@vo-academie.nl.