Masterclass

Een masterclass is een lezing van een of meerdere sprekers die maximaal een aantal uren duurt. De masterclasses die door de VO-academie worden georganiseerd gaan altijd in op een actueel thema en/of vraagstuk uit de praktijk. De VO-academie organiseert gedurende het jaar verschillende masterclasses, het programma van 2018 vind u onderaan deze pagina.
 

Netwerken met collega's

Naast het inhoudelijke aspect van een masterclass biedt het de ideale gelegenheid om te netwerken met collega's uit het hele land. Dit sociale aspect van een masterclass maakt het daarom heel eenvoudig om contacten te leggen die ook na afloop van de masterclass nog ontzettend waardevol zijn.

Webinar

Een online masterclass of webinar is een lezing, workshop, college of soortgelijke presentatie of vorm van kennisoverdracht die plaatsvindt via het internet. De VO-academie heeft verschillende webinars gegeven en zal deze in de toekomst blijven aanbieden.
 

Meedoen van achter uw eigen bureau

Het online aspect maakt de webinar de meest flexible leervorm in het aanbod van de VO-academie. U kunt vanaf elke gewenste locatie aansluiten, of dat nu in de trein of achter uw eigen bureau is. Binnen de omgeving waar u de webinar kunt volgen zijn er vollop mogelijkheden tot interactie met de spreker, om zo optimaal mogelijk de informatie tot u te kunnen nemen. Zo kunt u altijd op de hoogte blijven van voor u relevante informatie, zonder af te moeten reizen naar midden Nederland als u van ver komt.

Op dit moment zijn er geen webinars geprogrammeerd.

Aankomende masterclasses en webinars

16 mei 2019
 

Masterclass Duurzame regionale samenwerking: hoe doe je dat? - Ruben van Wendel de Joode en Esther Klaster

Wat kun je als bestuurder of schoolleider doen om de kans op een succesvolle regionale samenwerking te vergroten? Welke handvatten en instrumenten zijn er om je als school(bestuur) op een duurzame wijze te verbinden met andere regionale partijen rondom maatschappelijk relevante opgaven? Welke instrumenten kun je nog meer inzetten, naast de instrumenten waar je ervaring mee hebt en die je normaal inzet? Tijdens deze masterclass starten we met een gezamenlijke inleiding waarin een toegankelijk model wordt gepresenteerd om de kans op een succesvolle regionale samenwerking te vergroten.
Meer informatie

28 mei 2019
 

Masterclass Passend onderwijs: bestuurlijke samenwerking in een complex netwerk - dr. Pieterjan van Delden

Doelgroep: Leidinggevenden samenwerkingsverbanden PO en VO

Op 28 mei organiseert het Steunpunt Passend Onderwijs een masterclass over bestuurlijke samenwerking in een complex netwerk. De masterclass is bedoeld voor leidinggevenden van samenwerkingsverbanden die zich manoeuvreren in het complexe speelveld van passend onderwijs. Onder begeleiding van Van Delden gaan we gezamenlijk op zoek naar antwoorden en krijgt u praktische tools en tips aangereikt om de samenwerking een impuls te geven.
Meer informatie

18 juni 2019
 

Masterclass Passend onderwijs: bestuurlijke samenwerking in een complex netwerk - dr. Pieterjan van Delden

Doelgroep: Onderwijsbestuurders PO en VO

Op 18 juni organiseert het Steunpunt Passend Onderwijs een masterclass over bestuurlijke samenwerking in een complex netwerk. De masterclass is bedoeld voor schoolbestuurders (regulier – en speciaal onderwijs) die zich moeten manoeuvreren in het complexe speelveld van passend onderwijs. Onder begeleiding van Van Delden gaan we gezamenlijk op zoek naar antwoorden en krijgt u praktische tools en tips aangereikt om de samenwerking een impuls te geven.
Meer informatie

27 juni 2019
 

Masterclass Achievement through people - Martijn van der Spoel

Voertaal: Engels, spreker spreekt ook basis Nederlands

A large part of the success and strength of a school depends on the ability of managers to lead teams. In order to do that successfully, it is important to understand the true currency of effective teams. This is particularly evident when we explore levels of ownership and team understanding. Furthermore, it shows clearly how this in turn shapes team processes that drive continual development. The key of this masterclass is a focus on both the ‘how’ and the ‘why’ of successful team development.
Meer informatie​​​​​​​

25 september 2019​​​​​​​​​​​​​​ 

Masterclass Voorbij de leider als held: gespreid leiderschap in het onderwijs - Frank Hulsbos en Stefan van Langevelde​​​​​​​

De laatste jaren zien we in de praktijk en in wetenschappelijk onderzoek meer aandacht voor leiderschap dat voorbijgaat aan de individuele schoolleider. Gespreid leiderschap gaat er vanuit dat leiderschap de eigenschap is van een groep. Iedereen in de groep kan op momenten invloed uitoefenen. Niet je positie, maar je expertise en een gunning door collega’s verschaffen je het recht om de leidende rol op je te nemen. Hoe ziet dit eruit in de praktijk van het onderwijs? En hoe geef je dat vorm? En welke rol heeft de formele schoolleider daar nog bij? In deze masterclass gaat Frank Hulsbos in op deze vragen.
Meer informatie​​​​​​​