Leiderschap ambiëren- Leiderschap ontdekken-Leiderschap ontwikkelen-Solliciteren op (school)leiderschap

 

Ben je werkzaam binnen het voortgezet onderwijs en heb je leidinggevende ambities? Door deelname aan het leertraject Oriëntatie op leiderschap krijg je inzicht in je eigen leiderschapskwaliteiten, doe je ervaring op met leidinggeven en kun je vervolgens een weloverwogen keuze maken voor een volgende loopbaanstap.   
 

Voor wie? 

Het leertraject Oriëntatie op leiderschap is ontwikkeld voor ambitieuze docenten en werknemers in het voortgezet onderwijs die de mogelijkheden van een leiderschapsrol willen verkennen.
 

Wat levert het op? 

Na deelname heb je: 

  • Meer inzicht in het beroep van schoolleider in het middenmanagement; 
  • Zicht op je eigen drijfveren en ambities wat betreft leiderschap; 
  • Ontdekt of leidinggeven bij je past en waar je (leiderschaps)kwaliteiten liggen; 
  • Kennis en ervaring opgedaan zodat je een bewuste keuze kunt maken voor een volgende loopbaanstap. 

     

Programma op hoofdlijnen 

De vraag naar schoolleiders in het middenmanagement blijft door uitstroom de komende jaren naar verwachting groot. Met het traject ‘Oriëntatie op leiderschap' wil de VO-academie de mobiliteit van docenten en medewerkers stimuleren, door in te zetten op de ontwikkeling van leiderschap. Het programma neemt de uitgangspunten van loopbaanleren als leidraad: een proces van voortdurend actief en bewust werken aan de eigen ontwikkeling om ‘klaar’ te zijn op het moment van loopbaankeuzes. Het programma is zo ingericht dat het leren tijdens en tussen de bijeenkomsten door plaatsvindt, en zowel binnen de context van de school als online.

Gedurende het programma nodigen we meerdere sprekers uit. In de eerste bijeenkomst komt het thema loopbaangericht leren aan bod en maak je kennis met andere deelnemers uit het traject en hoor je elkaars loopbaanwensen. Samen met een ervaren teamleider focus je op de rol van schoolleider, je eigen leiderschap en de bijbehorende keuzes en dilemma’s.  

Tijdens de tweede bijeenkomst help je elkaar een volgende stap te zetten in elkaars zoektocht. Dit doen we onder meer aan de hand van de Beroepsstandaard. Daarnaast gaan we met een trainingsactrice aan de slag met uitdagende casuïstiek: wat lijkt je de grootste uitdaging als leidinggevende? Welk gesprek zou voor je lastig zijn om te voeren? Of waar bent je juist het meest benieuwd naar?  

De derde bijeenkomst staat in het teken van werving- en selectieprocedures en waar je op moet letten als je wil solliciteren op een schoolleidersfunctie.

 

“Ik heb meer inzicht gekregen in het algehele takenpakket van een teamleider. Daarnaast heb ik ook ontdekt welke ‘moeilijke’ kant het teamleiderschap met zich mee kan brengen.” 

- Oud deelnemer

 

Praktische informatie

Data: 

 

  • Ma 23 september 2024: 16.00 - 20.00 uur
  • Ma 18 november 2024: 16.00 - 20.00 uur
  • Ma 20  januari 2025: 16.00 - 20.00 uur

Locatie: 

Kontakt der Kontinenten, Soesterberg

Kosten: 

Deelname aan het traject bedraagt €450,00 (excl. BTW). 

Inschrijven: 

Meld je aan via dit formulier.

Vragen? 

Voor vragen over dit leertraject kun je contact opnemen via info@vo-academie.nl o.v.v. Oriëntatie op leiderschap.