“Voor bestuurders een uitgelezen kans om met scholieren in gesprek te gaan”- Paul Rosenmöller (voorzitter VO-raad)

Samen met scholieren, LAKS, schoolbestuurders en schoolleiders heeft de VO-academie een zinvolle, uitdagende en leuke digitale leeromgeving ontwikkeld. De MOOC (Massive Online Open Course) start met een serie inspirerende films over samenspraak op een diversiteit aan scholen in Nederland. Doel is om de samenspraak in het VO te versterken en meer verbinding tussen schoolbestuurders/schoolleiders en scholieren mogelijk te maken.

Bestuurders over samenspraak met leerlingen:

"Als je echt je onderwijs wilt verbeteren, dan móet je weten wat er speelt bij je leerlingen"

"Een school leiden zonder te weten wat leerlingen bezighoudt is alsof je geblinddoekt achter het stuur zit"

Wat is de meerwaarde van samenspraak tussen bestuurders en leerlingen?

  • Samenspraak draagt bij aan het gevoel van de school als gemeenschap, waarbij iedereen actief betrokken kan zijn en gedeelde verantwoordelijkheid gevoeld wordt;
  • Scholieren zijn ervaringsdeskundige en kunnen uitstekend out-of-the-box denken.
  • Samenspraak draagt bij aan het vinden van (nieuwe) oplossingen voor schoolbrede problemen;
  • Samenspraak draagt bij aan beter onderwijs dat aansluit op de interesses en wensen van scholieren;
  • Samenspraak draagt bij aan de tevredenheid en motivatie van scholieren;

Hoe werkt het?

Door middel van korte filmpjes, best practices en korte colleges worden concrete tips gegeven over hoe samenspraak beter  vormgegeven kan worden binnen uw school. Bestuurders, schoolleiders en scholieren worden uitgenodigd om meer inzicht in elkaars leefwereld te ontwikkelen en om direct met elkaar in gesprek te gaan over wat er speelt op school. De MOOC wordt afgerond met een gezamenlijke opdracht.

Meedoen met de MOOC is eenvoudig: het beknopte programma staat online en is te volgen op uw eigen tijd, in eigen tempo en gebaseerd op uw persoonlijke interesses rondom dit thema.

Aanmelden voor de MOOC

Op 12 februari 2016 gaat de MOOC van start. De voorregistratie is al geopend. Als u zich via onderstaande mail aanmeldt, wordt u vanaf dat moment op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.  
Wilt u samen met scholieren het gesprek aangaan voor beter onderwijs op school? Geef u dan op voor de MOOC: ‘Samenspraak in Onderwijs!’ via http://samenspraakinonderwijs.nl/