Artikel Katern Plus

In het VO-academie magazine 'Katern Plus' stond een artikel over Proceskunde met Aart Goedhart: Lees het artikel

Wie samenwerkt met andere mensen, heeft meestal een gewenste uitkomst of richting voor ogen. En toch lopen de dingen vaak anders. Want wie kent het niet? De plannen staan op papier, de mijlpalen zijn benoemd en de afspraken gemaakt. En toch vlot het proces niet. Iedereen beweegt een andere kant op en het lijkt of alles stagneert. Maar het is soms lastig om aan te wijzen wat precies de stagnatie veroorzaakt. 

Proceskunde gaat over deze ongrijpbare kant van samenwerken, organiseren en ontwikkelen. Proceskunde accepteert de complexiteit van processen en biedt een fundamenteel andere kijk op ontwikkeling. Het reikt een zienswijze aan die recht doet aan de dynamiek tussen mensen, aan datgene wat zich ín het proces voltrekt. Het gaat ervan uit dat schoolleiders van grote waarde kunnen zijn door dit proces met aandacht te kunnen begeleiden. 
In deze workshop onderzoek je met je collega-deelnemers waar het proceskundig perspectief je helpt in je eigen, soms weerbarstige, werkpraktijk. De belangrijkste beginselen van samenwerkingsprocessen komen aan de orde, en krijgen direct een plek in ieders professionele vraag. 

Pagina 2

Over de spreker 
Aart heeft ruim 20 jaar ervaring op het gebied van leren, veranderen en ontwikkelen. Hij is sinds 2006 verbonden aan Kessels & Smit, The Learning Company. Verder is hij kerndocent van de FCE- Leergang ‘Proceskunde, Werken met Aandacht’ en bij The School of Life Amsterdam. Daarnaast is hij als gastdocent verbonden aan verschillende instituten, geeft leiderschapsrondleidingen in het Rijks-, Stedelijk en Van Gogh-museum en geeft over Proceskunde workshops en lezingen op congressen en seminars. 

Op 8 april verscheen 2016 verscheen het boek ‚Proceskunde, een Pleidooi voor Aandacht’ van Aart Goedhart en Barbara van der Steen. Hierin werken zij de stelling uit dat door aandachtig te zijn, de processen van samenwerken en organiseren een heel andere kwaliteit en een heel ander resultaat krijgen.

Schrijf u in voor de masterclass.