Sinds vorige week is het volledige programma van het VO-congres 2020 bekend. Dat betekent dat de inschrijving voor de meer dan veertig inhoudelijke workshopsessies en keynotes geopend is. Alle workshops staan dit jaar in het teken van de samenwerking in, tussen en rondom de school. Ook de VO-academie draagt weer haar steentje bij door een drietal workshops aan te bieden. Tevens hebben wij Frank Weijers, een van de keynote speakers, gevraagd zijn verhaal over Deep Democracy te komen delen. 

In ronde 1 faciliteert de VO-academie de keynote van Frank Weijers en de workshop ‘Gespreid leiderschap: iedereen doet mee en oefent invloed uit’. 
Gaat u bij Frank Weijers op bezoek? Dan zal hij u meenemen in de basics van Deep Democracy en krijgt u meer zicht op hoe u deze aanpak kunt inzetten in uw eigen school. 
Tijdens de workshop over gespreid leiderschap woont u een live opname bij van de podcast van de Academie voor Gespreid Leiderschap. Stefan van Langevelde en Frank Hulsbos gaan in gesprek met Moniek Rieter, Marlon Verschuren en Jeppe Den Uijl van X11, een school voor vmbo en havo, gericht op media en vormgeving. Deze school kent geen teamleiders of coördinatoren, maar werkt met meer dynamische “kwaliteitsgebieden”. Hoe is het om te werken op zo’n school? En hoe ziet de rol van de directeur er uit als iedereen meedoet en invloed uit kan oefenen? Directeur Moniek, docent Marlon en projectleider Jeppe vertellen over hun ervaringen in het versterken van een schoolklimaat waarbinnen iedereen invloed uit kan oefenen.

In ronde 2 faciliteert de VO-academie de workshop ‘Kennisgedreven leiderschap’ met dr. Annemarie Neeleman en de workshop ‘Gespreid leiderschap in de praktijk, werkt het echt?’ gegeven door Frank Hulsbos en Stefan van Langevelde. 
Annemarie geeft u handvatten voor het versterken van uw eigen onderzoeksvaardigheden uw onderzoeksmatige rol als schoolleider. Tijdens haar workshop leert u meer over de principes, het gebruik en de vindplaats van (wetenschappelijk) onderzoek in uw schoolleiderspraktijk.
Frank Hulsbos en Stefan van Langevelde onderzoeken samen met u wat we kunnen leren van praktijkvoorbeelden van vier scholen die gespreid leiderschap in hun organisatie stimuleren. Gespreid leiderschap schrijft geen model of blauwdruk voor, maar de ambities van deze praktijkvoorbeelden lijken wel samen te hangen met de keuzes die deze scholen maken rondom leiderschap en de vraagstukken die ze onderweg tegenkomen. Wat kunnen we leren van deze voorbeelden?

Het volledige programma van het VO-congres vindt op de website van de VO-raad. Wilt u zich direct aanmelden voor een van de workshops van de VO-academie of een van de vele andere interessante workshops? Via het aanmeldformulier kunt u uw persoonlijke programma samenstellen en de keuze van de workshops en keynotes doorgeven.
 

Tijdschema

9.15 uur Inloop met koffie en thee 
10.00 uur Plenair programma met openingsspeech door de voorzitter, gevolgd door Jeroen Dijsselbloem
11.15 uur Pauze
11.45 uur Eerste workshopronde & plenaire lezing
13.15 uur Lunch
14.15 uur Tweede workshopronde & optreden Stine Jensen met acapella ensemble Wishful Singing
15.45  uur Afsluiting met cabaret, gevolgd door de borrel