Om leraren te behouden is het belangrijk dat schoolbesturen een aantrekkelijke werkgever zijn en dat zij leraren passende begeleiding, goede arbeidsvoorwaarden en een aantrekkelijk carrièreperspectief bieden. Door het voeren van goed personeelsbeleid kunnen scholen, zelf en in samenwerking met elkaar, het lerarentekort terugdringen. 

Voor de continuïteit en kwaliteit van het onderwijs is het cruciaal dat scholen blijvend kunnen beschikken over voldoende goed opgeleide, bekwame leraren. Strategisch HRM biedt daarvoor de basis en is een speerpunt in de aanpak van het lerarentekort. Om besturen, scholen en regionale samenwerkingsverbanden in praktische zin te ondersteunen, heeft de VO-raad een informatieflyer ontwikkeld waarin verschillende publicaties, instrumenten en professionaliseringsactiviteiten staan. Onder andere de katernen ‘Werk maken van Strategisch HRM’ en ‘Goed onderwijs door focus op mensen’ van de VO-academie zijn in deze informatieflyer opgenomen. 


Benieuwd hoe u kunt bijdragen aan het terugdringen van het lerarentekort? In onderstaande informatieflyer is het ondersteuningsaanbod van de VO-raad voor u op een rijtje gezet.