De VO-academie is gestart met een nieuwe video-reeks: VO-praat. In video’s van maximaal tien minuten vertellen bevlogen sprekers hun verhaal. Telkens met een andere insteek, maar altijd over een onderwerp dat relevant is voor de onderwijssector. Judith Steenvoorden (Leaders for Solutions) vertelt in deze editie van VO-praat over besturen met lef. Hoe kunt u in uw rol als bestuurder betekenisvol zijn?


In deze VO-praat laat Judith Steenvoorden aan de hand van eigen ervaringen zien wat het beroep van bestuurder inhoudt en wat besturen met lef voor haar betekent. En volgens Judith zijn er juist in deze tijd bestuurders met lef nodig. ”De huidige crisis heeft de noodzaak om te besturen met lef alleen maar versterkt voor mijn gevoel. Deze periode roept immers nieuwe vragen op. Hoe kunt u als bestuurder bijvoorbeeld verbinding blijven maken met uw organisatie en met uw mensen? En op welke manier geeft u leiding aan uw organisatie, terwijl er sprake is van een crisis?”  
 

Judith over besturen in crisistijd

Om als bestuurder ook tijdens een crisisperiode van betekenis te zijn, is het volgens Judith op de eerste plaats belangrijk om direct en duidelijk te handelen. “Een bestuurder geeft richting en reageert tijdig op elke situatie. Het is daarnaast van belang om te zorgen voor realistische verwachtingen: wees transparant in wat u als bestuurder kunt oplossen en wat niet. Weeg dit in de huidige context ook af tegen de veiligheid van uw mensen. En tot slot: blijf flexibel. Het vermogen om snel te schakelen indien nodig is als bestuurder belangrijk.” Meer weten? Judith Steenvoorden deelt haar expertise bij het traject ‘Beginnend Bestuurder’ dat op 12 november van start gaat.
 

Geef uw mening!

We zijn erg benieuwd wat u van deze VO-praat vond. Wilt u uw ervaringen met ons delen door deze korte evaluatie in te vullen? Dan kunnen wij in een volgende reeks (nog) beter aansluiten bij uw behoeften. Alvast hartelijk dank!