Goed leiderschap is essentieel voor het bevorderen van de onderwijskwaliteit en het optimaal functioneren van een school. De VO-academie blijft daarom, als onderdeel van de VO-raad, investeren in de versterking van leiderschap binnen scholen, onder meer door het verstevigen van de beroepskwaliteit van schoolleiders. Daarbij ligt de focus op het verbeteren van de kwaliteit van leiderschap door professionalisering in brede zin.

Om de beroepskwaliteit van schoolleiders gericht te versterken, is een integrale benadering van de rol van schoolleiders bij onderwijs- en schoolontwikkeling van belang. Daarom wordt al enige tijd gepleit voor een gemeenschappelijk en gedeeld referentiekader voor de kwaliteit van schoolleiderschap en de professionele ontwikkeling van schoolleiders. De beroepsstandaard schoolleiders vo biedt dit referentiekader.  

Het afgelopen jaar heeft het Schoolleidersregister vo (SRVO) de beroepsstandaard uit 2014, waarin de belangrijkste competenties voor het schoolleiderschap zijn beschreven, herzien. De lancering van de herziene versie kunt u op 25 januari 2021 online bijwonen. U wordt dan onder andere geïnformeerd over de wijzigingen ten opzichte van 2014 en de toepassingsmogelijkheden van de beroepsstandaard. Noteer deze datum dus vast in uw agenda.  

De beroepsstandaard biedt een perspectief op het vak van schoolleider, geeft richting aan de professionele ontwikkeling en zorgt voor een gemeenschappelijke taal. De beroepsstandaard vormt daarom ook de basis voor activiteiten die de VO-academie voor schoolleiders organiseert. Bij de ontwikkeling van nieuwe trajecten vormen de leiderschapspraktijken uit de beroepsstandaard bijvoorbeeld het uitgangspunt.  

Meer weten over de lancering van de herziene beroepsstandaard? Neem dan een kijkje op de website van het SRVO.