School- en onderwijsontwikkeling is essentieel voor de kwaliteit van het onderwijs. Vaak zijn er onder schoolleiders en leraren genoeg ideeën hoe het onderwijs op hun school beter of handiger kan, maar ontbreken tijd, middelen of draagvlak voor de uitwerking ervan. OCW stelt daarom met de subsidieregeling Schoolkracht 5 miljoen euro beschikbaar voor schoolontwikkeling in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs. 

De aanvraagtermijn is kort: u kunt uw subsidieaanvraag indienen tot en met 15 januari 2021. De aanvraag moet voorzien zijn van een plan voor schoolontwikkeling en een begroting, gericht op één of meerdere van de volgende thema’s: 

  • verbeteren onderwijskwaliteit; 
  • omgaan met leraren- en schoolleiderstekort; 
  • kansen(on)gelijkheid; 
  • digitalisering. 

Per school kan er maximaal 30.000 euro voor één vestiging aangevraagd worden. Scholen met meerdere vestigingen moeten daarom overleggen welke schoolvestiging de aanvraag gaat indienen. 

De subsidie moet worden besteed van maart 2021 tot en met augustus 2022.  Als er meer aanvragen voor subsidies binnenkomen dan er beschikbaar zijn, worden de aanvragen per sector (po of vo) via loting gerangschikt. De subsidie wordt op basis daarvan toegekend tot het beschikbare bedrag is bereikt. Er kan subsidie worden aangevraagd voor personele en materiële kosten die direct aan het project verbonden zijn.  

Kijk voor meer informatie en voor de formulieren voor de subsidieaanvraag op de website van DUS-I. En bekijk de veelgestelde vragen over de regeling en het aanvraagproces.