De VO-academie is gestart met een nieuwe video-reeks: VO-praat. In video’s van maximaal tien minuten vertellen bevlogen sprekers hun verhaal. Telkens met een andere insteek, maar altijd over een onderwerp dat relevant is voor de onderwijssector. Frank Weijers (proceskundige en trainer) vertelt in deze editie van VO-praat over de meerwaarde van Deep Democracy. Hoe voert u als bestuurder of schoolleider écht goede gesprekken?

Frank Weijers neemt u mee op zoek naar de essentie van Deep Democracy, een methode afkomstig uit Zuid-Afrika. “Deze methode helpt om echt goede gesprekken met elkaar te voeren, echt in verbinding met elkaar conflict te hebben en echt inclusieve besluiten te nemen met wijsheid van niet alleen de meerderheid, maar ook de minderheid.”Over Frank Weijers

Frank Weijers traint anderen in het werken met Deep Democracy en werkt als facilitator met groepen. Het gaat om groepen in conflict, groepen waar sterk gepolariseerd wordt, groepen die er op uit zijn vrijmoediger met elkaar te spreken en openhartiger naar elkaar te luisteren en die betere, inclusievere besluiten willen nemen. Dat doet hij in allerlei sectoren: onderwijs, zorg, gemeenten en politiek. Frank: “Wat zou het geweldig zijn als jonge mensen dit ook leren! Dan is er echt hoop op een betere wereld. Scholen zijn bij uitstek plekken waar jongeren dit kunnen leren. Daarom is het belangrijk een omgeving te creëren waarin docenten, teamleiders en schoolleiders dit ook doen: op diep democratische wijze gesprekken voeren, in verbinding het conflict met elkaar aangaan, werkelijk genieten van de verschillende perspectieven en inclusieve besluiten nemen.”
 

Meer weten over Deep Democracy?