De VO-academie is gestart met een nieuwe video-reeks: VO-praat. In video’s van maximaal tien minuten vertellen bevlogen sprekers hun verhaal. Telkens met een andere insteek, maar altijd over een onderwerp dat relevant is voor de onderwijssector. Hartger Wassink (onderzoeker en adviseur) vertelt in deze editie van VO-praat waarom hij gelooft dat het als leidinggevende belangrijker is hoe je bent, dan wat je bent.  

In deze video laat Hartger aan de hand van een verhaal zien waarom het als leidinggevende zinvol is om twijfels te uiten. “We raken soms verstrikt in onze opvattingen over leiderschap en leidinggeven: als leider moet je het allemaal weten. Dan is het contra-intuïtief om te zeggen dat je iets niet weet, dat je twijfelt. En toch is het juist heel belangrijk en heel mooi om dat wel te doen, omdat je daar de verbinding met elkaar kunt maken. Daar kun je met elkaar onderzoeken wat de beste vervolgstap is.”


Over Hartger Wassink  

Hartger Wassink is zelfstandig onderzoeker en adviseur en werkt met name op het gebied van bestuur en toezicht en leiderschap in het onderwijs. Volgens Hartger is de manier waarop mensen met elkaar omgaan een belangrijke factor in de kwaliteit van het werk. Zeker in het onderwijs; daar draait het om mensen en hoe zij met elkaar omgaan. “Schoolleiders en bestuurders hebben hierin een voorbeeldrol. Laat zien dat je lastige gesprekken niet uit de weg moet gaan, omdat daar juist de aanknopingspunten voor verbetering zitten. Dat kan moeilijk zijn, omdat je daarvoor een zekere openheid moet betrachten. Maar uiteindelijk levert het veel op.” Hartger raadt leidinggevenden aan om niet alleen over dit thema te lezen en te denken, maar er vooral ook mee te oefenen in de praktijk. “Probeer een gesprek eens anders te beginnen. Stel vooral (open) vragen. Ga wandelend met iemand praten. Wees je bewust van hoe je zit of staat terwijl je met iemand praat, en wat dat met de interactie doet.”
 

Meer weten over dit onderwerp?