De VO-academie is gestart met een nieuwe video-reeks: VO-praat. In video’s van maximaal tien minuten vertellen bevlogen sprekers hun verhaal. Telkens met een andere insteek, maar altijd over een onderwerp dat relevant is voor de onderwijssector. Aart Goedhart (adviseur en begeleider bij Wenders) gaat in deze editie van VO-praat in op het thema proceskunde: wat kan er nog als de samenwerking vastloopt?Over Aart Goedhart

Aart Goedhart is oprichter van adviesbureau Wenders.nu en adviseert over processen van samenwerken en veranderen. Proceskunde is een thema dat ook binnen de onderwijssector erg relevant is. Schoolleiders en bestuurders spelen immers een belangrijke rol bij samenwerkings- en veranderprocessen. Vaak gaat dat met succes, soms houdt de werkelijkheid zich niet aan de afspraken en lopen dingen anders dan verwacht. Wat kan er dan nog? Aart: “Juist op die momenten ontstaat er ruimte en beweging door fundamenteel anders te kijken naar samenwerkingen. Door op zoek te gaan naar de persoonlijke ideologieën die iedereen, vaker impliciet dan expliciet, in samenwerkingen inbrengt. En door het proces van samenwerken en organiseren heel anders te gaan ‘beluisteren’. Daar valt veel in te ontdekken, wat licht laat schijnen op nieuwe, onvermoede mogelijkheden.”
 

Meer weten over proceskunde?