In de video-reeks VO-praat vertellen bevlogen sprekers hun verhaal in video’s van maximaal tien minuten. Telkens met een andere insteek, maar altijd over een onderwerp dat relevant is voor de onderwijssector. In deze aflevering gaat Mourad El Moussati (expert diversiteit en inclusie) in op de vraag hoe je op een constructieve manier, stap voor stap, kunt werken aan meer kansengelijkheid.  

Kinderen van hoogopgeleide ouders stromen vaker zonder vertraging door naar havo en vwo, terwijl kinderen van laag opgeleide ouders vaker blijven zitten. In deze laatste groep is de uitstroom naar het vmbo veel groter. Ook krijgen leerlingen vaker een verwijzing naar het speciaal basisonderwijs. Het gevolg van deze en minstens net zo beklagenswaardige andere feiten zorgen voor een grote mate van ontevredenheid en ontwrichten onze samenleving.

 

Gelukkig zijn we in Nederland volop bezig met het thema kansengelijkheid. Ik ken eigenlijk geen school die niet op de een of andere manier met dit onderwerp bezig is. Maar wat ik vaak merk is dat veel scholen nog niet goed weten hoe ze dit onderwerp constructief kunnen aanvliegen en dat een duidelijke visie ontbreekt. Het zijn vaak losstaande projecten, die ook echt wel impact hebben, maar waarvan we op het eind van de rit niet heel goed weten wat het ons precies heeft opgeleverd. Waar ik jullie vandaag in ga meenemen is een stappenplan, waardoor je als organisatie ervoor kan zorgen dat je op een constructieve manier dit onderwerp aanvliegt", aldus Mourad.
 

Over Mourad El Moussati 

Mourad El Moussati heeft een aantal jaar geleden zelf ervaren hoe frustrerend het kan zijn om geen werk te kunnen vinden en vooral om niet te weten waar dit precies door komt. “Uit deze frustratie is zes jaar geleden mijn bedrijf ontstaan, heb ik mijn eigen vak voor de Hogeschool Rotterdam ontwikkeld en heb ik bepaald dat ik mij wil inzetten voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Dit doe ik niet alleen omdat ik geloof dat het onze morele plicht is als mens iedereen gelijk te behandelen, maar ook omdat ik geloof in de kracht van menselijk verschil. Jij en ik hebben als mens ongetwijfeld een heleboel gemeen, maar wij zijn tegelijkertijd ook onwijs verschillend en dat is naar mijn mening precies wat wij meer zouden moeten vieren in Nederland. 
 

Meer weten over kansengelijkheid in het onderwijs?