‘Vertrouwen is als schone lucht, we kunnen niet zonder’. Dat zijn de woorden van Pauline Voortman, bedrijfskundige, auteur, ondernemer én een ervaren expert op het gebied van ‘cultuur en vertrouwen’ in organisaties. Zij promoveerde op dit thema en heeft sindsdien hier haar ‘core-business’ van gemaakt. In deze nieuwe aflevering van VO-praat gaat zij in op een aantal principes die van belang zijn voor het bevorderen van vertrouwen in je schoolorganisatie.


Vertrouwen is een gevoelig onderwerp en dat maakt het soms lastig om hieraan te werken in organisaties. “Vertrouwen is hier geen issue” is een voor Pauline veelgehoorde kreet en volgens haar vaak de eerste hobbel in organisaties om hier werk van te maken. Als je die overwonnen hebt dan wordt het echt interessant. Zij onderscheidt een aantal pijlers bij het werken aan een cultuur van vertrouwen in een organisatie: Een goed gevoel over je onderlinge samenwerkingsrelaties in een specifieke werkomgeving, een context die voldoende voorspelbaarheid biedt (je weet waar je aan toe bent) en bereidheid tot kwetsbaarheid.
 

Over Pauline Voortman

Pauline begon haar professionele carrière in de HR sector en bekleedde diverse functies voordat ze in 2000 trainer en adviseur werd bij Bureau Zuidema. Vanaf dat moment kreeg zij oog voor het belang van cultuur en communicatie in organisaties. Dat leidde ertoe dat zij in 2004 startte met een promotieonderzoek onder begeleiding van prof. Dr. Arjo Klamer. In 2012 promoveerde zij aan de Erasmus Universiteit (titel dissertatie: Vertrouwen werkt, over werken aan Vertrouwen in organisaties).
 

Meer over dit onderwerp