Voor VO-managementcoaches tranche 1 t/m 7

Op donderdag 6 oktober 2022 organiseren we de landelijke netwerkbijeenkomst VO-managementcoach. Deze gezamenlijke bijeenkomst is dé mogelijkheid om nieuwe kennis op te doen, ervaringen te delen met collega-coaches en je vraagstukken op tafel te leggen tijdens de intervisies, maar misschien wel bovenal om elkaar weer eens te ontmoeten en ons netwerk te versterken. Graag nodigen wij je uit voor deze landelijke bijeenkomst. De bijeenkomst heeft een centrale start (voor alle coaches) en wordt vervolgd met een programma in wisselende groepen.
 

Praktische informatie

Programma

09.30 - 10.00 uur
Inloop
10.00 - 10.15 uur
Opening / welkom
10.15 - 11.15 uur
Plenair onderdeel ‘ont(-)moeten’ verzorgd door Harry Starren
11.15 - 11.30 uur
Pauze
11.30 - 13.00 uur
Intervisie: delen van ervaringen
13.00 - 13.45 uur
Lunchpauze
13.45 - 16.30 uur
Keuze voor workshop (incl. 15 minuten pauze)
16.30 - 17.00 uur
Plenaire afsluiting

Workshops- keuzeprogramma
 

Workshop 1: In Beweging met Lichaamsgericht Coachen – verzorgd door Jolanda Meeks-Kling

We leven in een tijd waarin ons hoofd 24/7 aan lijkt te staan en wij continu geconfronteerd worden met prikkels. Daarom is het juist nu goed om in beweging te komen, letterlijk en figuurlijk. Het hoofd tot rust brengen en manieren verkennen om in contact te komen en te blijven met jezelf. Een praktische, luchtige workshop, waarin je ervaart en leert hoe je het lichaam en beweging in kunt zetten tijdens coaching. Hoofd uit, lijf aan! Jolanda Meeks-King verzorgt de workshop. Zij is een psycholoog, (wandel) coach en trainer, met ruime ervaring in het bedrijfsleven, die mensen bewustmaakt en in beweging brengt. Haar missie is dat mensen gaan doen waar ze blij van worden, om vitaal en met plezier te leven en te werken. Ervaringsgerichte en lichaamsgerichte oefeningen in de buitenlucht, staan centraal in haar begeleiding.

Workshop 2: Kernkwadranten – verzorgd door Bob Brinkhof

In deze workshop staat het werken met kernkwadranten (bedacht door Daniel Ofman) centraal. Een kernkwadrant is een overzichtelijk model dat op een eenvoudige manier en in een heldere taal kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en ‘allergieën’ van mensen zichtbaar maakt. Het maakt je op een diep niveau bewust van wie je bent, met al je positieve en minder prettige eigenschappen. Dit levert allerlei voordelen op. Kennis van jouw eigen kernkwadranten en die van de mensen met wie je werkt bieden de mogelijkheid elkaars kwaliteiten in verschillende situaties optimaal te gebruiken. Soms wordt duidelijk waarom het niet werkt tussen jou en de ander, bijvoorbeeld als jouw allergie de valkuil van de ander is (voor velen een ‘eye-opener’). En omdat het zo’n simpel model is, biedt het houvast waar je gemakkelijk naar kunt teruggrijpen. In deze workshop worden de deelnemers uitgenodigd en uitgedaagd om te onderzoeken hoe hun eigen allergieën van invloed zijn op de relatie met de coachee, en daarmee op het effect van de coaching. Hierbij maken we gebruik van een ‘kernkwadrant trainersloopdoek’, die gecertificeerde professionals gebruiken bij hun coaching- of trainingsactiviteiten. De fysieke ervaring voegt een extra dimensie toe aan de logische, mentale en verbale dimensies en leidt vaak tot verrassende uitkomsten.

Bob Brinkhof is een onderwijsman in hart en nieren. Hij heeft ruime ervaring in het onderwijs, als docent, schoolleider en adviseur. Zijn onderneming ‘Kernkwadranten in het onderwijs’ wordt actief ondersteund door Daniel Ofman en richt zich op professionalisering van mensen die werkzaam zijn in het onderwijs en op leerlingen. Voor uitgebreidere informatie zie kernkwadranteninhetonderwijs.nl.

Workshop 3: Take on your dancing shoes - van drama naar dansen

Soms loopt een coachingsgesprek niet zo lekker en zijn er emoties als boosheid, frustratie, irritatie en machteloosheid. Vaak ervaren we dan weerstand en zeggen we 'hij/zij wil niet' en het gesprek loopt vast. Janet Mulder nodigt je uit dan juist te gaan dansen, om zo weer beweging te krijgen in het gesprek. Om de verbinding met jezelf en de ander te herstellen. In deze workshop maak je kennis met de dramadriehoek en de pedagogische dansvloer. Naast een theoretisch kader zul je aan de hand van eigen casuïstiek met elkaar in gesprek gaan en oefenen.

Janet Mulders (1973) roots liggen als docent bewegingsonderwijs, leerlingbegeleider en teamleider in het onderwijs. Inmiddels heeft ze al 10 jaar haar eigen bedrijf First-step waarin ze teams en mensen begeleidt om in verbinding te zijn met zichzelf en elkaar. Meer informatie vind je op haar website www.first-step.nu.

Workshop 4: Verdiepend coachen met zingeving – verzorgd door Jantine Maaskant

Hoe verdiep je je coachgesprek? Dat is het thema van deze workshop. We onderzoeken met elkaar wat de betekenis van zingeving hierbij is en hoe je dit kunt inzetten in je coachgesprekken. We werken daarbij vanuit het diamantmodel van Carlo Leget. Jantine studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en Humanistiek. Zij is werkzaam als trainer, docent, (team)coach en socratisch gespreksleider voor o.a. BGL & partners en de Universiteit voor Humanistiek. Zij houdt zich bezig met morele leerprocessen en zingevingsvraagstukken in organisaties. Zowel bij individuele begeleiding als bij groepsbegeleiding vindt zij het belangrijk dat mensen vanuit een veilige sfeer confrontaties durven aangaan met eigen belemmeringen en buiten de eigen comfortzone durven treden zodat verdieping in het leerproces ontstaat en er een wezenlijke persoonlijke ontwikkeling plaatsvindt.