Waar zijn jullie op dit moment tevreden over? 

“Het onderwijs op afstand – via Skype - loopt goed. We hebben meteen bij de start het aantal lesmomenten teruggebracht om docenten meer voorbereidingstijd te geven. Dat was een goede beslissing. De grootste kracht is dat we de wekelijkse coachgesprekken van 15 minuten tussen coaches (mentoren, red.) en leerlingen hebben gehandhaafd. Daardoor is elk kind in beeld.”
 

Hoe gaan jullie het onderwijs na 2 juni organiseren?

“In de onderbouw gaan we door met online onderwijs. Daar voegen we fysieke lessen aan toe: dagelijks heeft een derde van elke klas les op school. We onderzoeken nog of leerlingen vanuit huis in de klas kunnen meekijken. In de middag hebben de leerlingen op school LO en mentorles. In de bovenbouw kunnen we door de wisselende groepsindeling geen vaste groepen leerlingen naar school halen. Daar inventariseren de secties welke onderwijsonderdelen echt fysiek moeten worden aangeboden. Dat proberen we te organiseren.”
 

Voor welke vragen zoeken jullie nog oplossingen?

“Pubers houden geen 1,5 meter afstand. Door mensen naar school te laten komen, neem je gezondsheidrisico’s. Welk risico is acceptabel? Uden was het epicentrum van de epidemie, we hebben al veel meegemaakt. Een tweede vraag is wanneer en hoe we in actie komen als een leerling afhaakt. Leerlingen naar school halen is niet altijd een optie.”
 

Welke les neem jij persoonlijk mee uit de periode die achter ons ligt?

“Dat we in het onderwijs grote uitdagingen aankunnen. Leerlingen en docenten hebben een enorme innovatiekracht getoond. Als de nood aan de man komt, kunnen we veel en ook nog op een hoog niveau.”
 

Wat is jouw rol in de opmaat naar 2 juni?

“Sinds de scholensluiting is het rooster mijn aandachtsgebied geworden.”
 

Welk inzicht zou je aan andere schoolleiders willen meegeven?

“Door online coachgesprekken zie je niet alleen hoe het met de leerling gaat, maar krijg je ook waardevolle feedback over online onderwijs. Doordat alle coaches (mentoren) die informatie bespreken in hun teams, heb je zomaar een mooie feedbackcirkel georganiseerd.”