Een bijzonder moment: op 24 september vond de afsluiting van het eerste plustraject van de opleiding VO-Intervisiebegeleider plaats. De deelnemende schoolleiders hebben, na het voltooien van de basisopleiding, een intensief vervolgtraject gevolgd. Ze hebben zich door middel van diverse opleidingsdagen en een stage verder verdiept in het professioneel begeleiden van intervisies. Zij gaan zich vanaf nu als officiële VO-intervisiebegeleiders inzetten voor collega’s binnen hun eigen school, voor intervisiegroepen in andere scholen en binnen de trajecten van de VO-academie. 

Tijdens de basisopleiding tot intervisiebegeleider leren deelnemers verschillende intervisiemethodieken toe te passen in het dagelijks leidinggeven. Ze leren bijvoorbeeld de dynamiek in hun team positief in te zetten, krachtige vragen te stellen en zo diepgang en reflectie in gesprek met teamleden te faciliteren. Tijdens het plustraject hebben de deelnemers deze vaardigheden verder uitgebreid en in de praktijk gebracht in leertrajecten van de VO-academie. Zij hebben zich ontwikkeld tot professionele intervisiebegeleiders die in staat zijn deelnemers diepgaand met elkaar in gesprek te laten gaan. Intervisie levert veel op; het geeft bijvoorbeeld inzicht in de eigen beweegredenen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de dynamiek van de intervisiegroep. Tijdens een intervisiesessie maken deelnemers verbinding met elkaar en door de kracht van de intervisiemethodiek leren ze samen van situaties en vraagstukken uit de eigen schoolpraktijk.  

Wilt u weten hoe de VO-intervisiebegeleiders binnen de sector aan de slag gaan? En wat ze eventueel voor u en uw team kunnen betekenen? Stuur een mail naar info@vo-academie.nl o.v.v. ‘VO-intervisiebegeleider’. 

Wilt u zelf intervisiebegeleider worden en leren hoe u intervisie kunt inzetten om uw team beter te begeleiden? Meld u dan aan voor het basistraject VO-intervisiebegeleider dat op 26 november van start gaat.