Nudging in het onderwijs

De VO-academie is gestart met een nieuwe video-reeks: VO-praat. In video’s van maximaal tien minuten vertellen bevlogen sprekers hun verhaal. Telkens met een andere insteek, maar altijd over een onderwerp dat relevant is voor de onderwijssector. Lars Tummers (hoogleraar bestuurs- en organisatiewetenschap) gaat in deze VO-praat in op het thema nudging. Zijn doel is te laten zien dat je niet harder moet werken, maar slimmer. 

“Schoolleiders en directeuren hebben het druk. Heel druk. Heb je wel eens het gevoel dat je teveel moet doen in te weinig tijd? Ik wel. In deze video laat ik via de metafoor van de knikkerbaan zien dat je niet harder moet werken, maar slimmer. Je toont leiderschap door je schoolomgeving zo in te richten dat leerkrachten, leerlingen, en ouders automatisch het goede doen. Je hoeft hen zo niet de hele tijd te motiveren. Je werkdruk daalt, en je krijgt meer gedaan.”  

 

Over Lars Tummers  

Lars Tummers werkt als hoogleraar bestuurs- en organisatiewetenschap bij de Universiteit Utrecht. Hij onderzoekt publiek management, leiderschap en gedragsverandering. Zijn doel is te begrijpen hoe mensen gedrag kunnen veranderen om het leven van zichzelf en van anderen te verbeteren. Boeken die hij hierover geschreven heeft, zijn onder andere Understanding Public Leadership en Nudging.
 

Meer weten over nudging? 

  • Boek: Nudging (Lars Tummers en Denise de Ridder) 
  • Boek: Deep Work,(Cal Newport)