In een volgepakte zaal, in De Utrechtse Stadsvrijheid, luisterden startende leraren, schoolleiders en bestuurders aandachtig naar de woorden van de Vlaamse geluksonderzoeker en auteur Leo Bormans. In het kader van de Week van de Starter verzorgde Leo Bormans een keynote met als titel ‘Geluk en hoop in nieuwe tijden’. Tijdens de lezing ging het o.a. over de maakbaarheid van geluk en hoop.

In deze onzekere tijden in de samenleving hebben veel mensen behoefte aan hoop, optimisme en geluk. Leo Bormans stelt dat hoopvolle mensen succesvoller en gelukkiger zijn dan mensen met weinig hoop. Dat betekent ook dat tot op zekere hoogte geluk maakbaar is door het bevorderen van hoop. “Geluk is voor 50% genetisch bepaald, daar kun je niks aan doen. Ben je eerder positief of negatief gericht, deels zit het in de genen.10% wordt bepaald door de omgeving. De plaats waar je geboren bent, daar kun je ook niet veel aan doen. Het interessante is dat 40% afhangt van de eigen ‘mindset’ én dat kunnen we beïnvloeden”.
 


Maar hoe herken je hoopvolle of minder hoopvolle mensen? Daarover zegt Leo Bormans; “uit wetenschappelijk onderzoek komen een aantal factoren naar voren. Ten eerste: hoopvolle mensen stellen doelen. Ten tweede: hoopvolle mensen vinden een weg om hun doelen te bereiken. En tenslotte: hoopvolle mensen blijven eigenaar van hun leven". Meer weten over dit onderwerp? Bekijk hieronder een aflvering van VO-praat met Leo Bormans.


Over Leo Bormans

Leo Bormans is geluksonderzoeker (Erasmus Universiteit) en auteur van internationale bestsellers als ‘The World Book of Happiness’ en ‘The World Book of Hope’. Hij heeft daarnaast vele jaren ervaring in het onderwijs en als deskundige bij het ministerie van Onderwijs in Vlaanderen.