Werk maken van digitalisering en informatiebeveiliging op je school? De VO-academie biedt het traject Regie op digitalisering aan voor schoolleiders en bestuurders die digitale ontwikkelingen op hun school beter willen sturen. Lees hier meer over het traject.


In de reeks VO-praat vertellen bevlogen sprekers in maximaal tien minuten hun verhaal. Telkens met een andere insteek, maar altijd over een onderwerp dat relevant is voor de onderwijssector. In deze aflevering bespreekt Pedro De Bruyckere (pedagoog en onderzoeker Arteveldhogeschool Gent en Universiteit Utrecht) de drie zogenaamde ‘broodjes aap’ of ‘urban myths’ die rondwaaien over technologie in het onderwijs.


De drie mythes

De drie mythes volgens De Bruyckhere zijn de ‘digital native’, de opgeblazen verwachtingen van ‘nieuwe’ innovaties en dat technologie onderwijs goedkoper maakt. Bij de eerste mythe gaat het over de jongeren die sneller en handiger zouden zijn maar aan de andere kant juist te kort komen in strategische en inhoudelijke skills om digitaal geletterd te zijn. Om van zogenaamde innovaties maar niet te spreken, die nadat de hype over is eigenlijk en meestal ‘stokoud’ blijken te zijn en niet echt revolutionair. De derde mythe wordt ontkracht doordat goed online didactisch materiaal juist wel meer tijd, geld en moeite kost. Dit is weer totaal anders dan klassikale lessen maken en is een vak apart.
 

Over Pedro De Bruyckhere 

Hij volgde de lerarenopleiding bij een van de voorgangers van Arteveldhogeschool in Gent en studeerde daarna pedagogiek en onderwijskunde aan de Universiteit Gent. Om vervolgens in 2001 als docent en pedagoog aan de slag te gaan bij Arteveldhogeschool en zich in de leefwereld van jongeren te verdiepen. In 2017 promoveerde hij op ‘de gepercipieerde authenticiteit van leraren door hun leerlingen’ aan de Open Universiteit, om in van 2018 tot 2022 parttime bij de Universiteit Leiden verder onderzoek te doen. Vanaf begin 2022 is hij ook parttime verbonden aan de Universiteit Utrecht. De Bruyckhere schreef onder meer een aantal boeken: Jongens zijn Slimmer dan Meisjes, Klaskit en Juffen zijn Toffer dan Meesters. En hij blogt op http://xyofeinstein.be.
 

Meer over dit onderwerp