‘Dienend-leiderschap’ is de kern van leiderschap, en de titel van het nieuwe boek van dr. Inge Nuijten (schrijver, adviseur, docent én onderzoeker). Zij promoveerde op het thema dienend-leiderschap en verdedigde met succes de stelling dat het concept geen paradox is maar eerder een ruwe diamant. Daarom verheugen wij ons erop dat Inge op 7 april een masterclass over dienend leiderschap gaat verzorgen voor de VO-academie. 

We leven in hectische tijden, met als enige constante de veranderingen die elkaar in rap tempo opvolgen. Hoe bewaart u als leider in deze tijden de rust, het overzicht en houd u plezier? Dienend-leiderschap zou wel eens de sleutel kunnen zijn die maakt dat u zich een grondhouding eigen maakt die u bijzonder effectief maakt binnen uw school en daarbuiten. Samen met Inge Nuijten gaat u verkennen waarom het een zeer effectieve vorm van leiderschap is, wat de onderliggende (organisatiepsychologische) mechanismen zijn en hoe u zelf uw dienend leiderschap op een leuke manier stap voor stap verder kunt ontwikkelen. Meld u dus snel aan! 
 

Masterclass juni: Duurzaamheid als katalysator van onderwijsvernieuwing 

Duurzaamheid staat hoog op de mondiale agenda en leerlingen worden dagelijks blootgesteld aan thema's zoals klimaatverandering, verlies van biodiversiteit, energietransitie etc. Het is een ingewikkeld en beladen onderwerp dat zich niet makkelijk laat vangen. Wat betekent dat voor uw school en voor uw rol als schoolleider? Op 16 juni gaan we met hoogleraar Arjan Wals onderzoeken hoe duurzaamheid een katalysator kan zijn van onderwijsvernieuwing die uiteindelijk het onderwijs relevanter, aantrekkelijker en verantwoordelijker kan maken. Dat doen we aan de hand van de ‘Whole school approach’, een raamwerk voor het inbedden van duurzaamheidsthema’s en daaraan gerelateerde kwaliteiten en competenties in het curriculum, de organisatie en de school als geheel. U kunt zich hier aanmelden.