De Week van de Starter was voor zo’n 100 schoolleiders en bestuurders het startsein van de inwerktrajecten tijdens de Tweedaagse op 13 en 14 oktober. Elkaar ontmoeten, interactie, inspirerende presentaties en workshops bijwonen. Kortom onderdompelen in nieuwe kennis en inspiratie opdoen; dat was waar de mensen voor kwamen tijdens de Week van de Starter.

We trapte de week af op maandag 10 oktober met een webinar van Mark Tuitert en die in het teken stond van een goede begeleiding van startende leraren, schoolleiders en bestuurders. Van (oud)topsporters zoals Mark kan je best leren: ‘stoïcijns’ blijven oefenen en leren met tegenslagen omgaan.


 

Save the date: ook  volgend jaar organiseren wij de Week van de Starter - van 9 t/m 13 oktober. Noteer het alvast in uw agenda!

 

Het belang van een Goede start

Dat er zoveel mensen op de Tweedaagse waren, betekende dat het belang van goede inductieprogramma’s in het vo ook wordt onderkend. Het is zoals Janine Mommers, projectleider VO-academie bij de opening aangaf. “Als starter heb je 100 dagen. Daarin mag je je welkom voelen, gezien worden voor je talenten en vaardigheden, successen ervaren en vooral jezelf zijn”. Waarop voorzitter VO-raad Henk Hagoort aansluitend nog enkele tips gaf. Puttend uit zijn periode als startend schoolleider: “Begin niet te fanatiek, zorg dat je prioriteert en let op informele culturen in je nieuwe schoolorganisatie. En als je inductieprogramma’s ontwikkelt faciliteer ontmoeting, want dat stimuleert de onderlinge samenwerking op school!

Dit was voor mij een goede start van mijn leertraject. De rollenspellen met de acteur en de intervisie waren het meest waardevol. Hier werden casussen ter plekke met elkaar opgelost en met elkaar gedeeld. Dit zorgt ervoor dat je gelijk aan de slag kan met gegeven adviezen en inzichten”, aldus Rosalie Hoogland, afdelingsleider bovenbouw op het Maerlant.

Uitwisseling

Voor Tim Schwirtz, teamleider tto van het Jan van Brabant College was de Tweedaagse ook heel leerzaam. “Vanuit het hele land collega's ontmoeten die ongeveer in hetzelfde traject van Beginnend Schoolleider zitten vond ik prettig. Het was contact maken en onderling ervaringen uitwisselen. Het programma was erg gevarieerd met inspirerende sprekers, die je ook echt aan het denken zetten tot hele concrete workshops zoals timemanagement die je direct in de dagelijkse praktijk kan toepassen.” Inzicht in je kluwen van taken krijgen, hoe je daar verandering of juist niet in wilt realiseren. Dit is de kern van job crafting en één van de workshops tijdens de Tweedaagse. “Ik ben net begonnen als teamleider havo bovenbouw en denk dat ik dit ‘jobcraften’ beter kan doen als ik een half jaar verder ben. Aan de andere kant is deze methodiek ook iets om met het team samen te doen om meer efficiëntie in de werk te krijgen”, aldus Sylvia van Dijk van het Combium College Buys Ballot.

Antwoorden op vragen

Ook 36 beginnende bestuurssecretarissen uit het po en vo kwamen op de Tweedaagse bij elkaar. Uit evaluaties blijkt dat deze dag door hen zeer gewaardeerd werd. Met een 8 als gemiddeld beoordelingscijfer kan je thuiskomen. “Contact met andere bestuurssecretarissen, meer kennis van het vak, antwoord op vragen. De stap te maken om me verder te verdiepen in deze functie en te kijken hoe deze optimaal kan worden ingericht zodat ik optimaal van waarde kan zijn”, aldus één van de bestuurssecretarissen op de vraag wat de dag waardevol maakte.

Met aan het einde nog een informatiemarkt waar diverse opleiders met hun aanbod stonden kon de Week van de Starter met een goed gevoel worden afgesloten.